Fastighetsägaren Vacse satsar på effektivisering av sin förvaltning. I fastigheten Visborg 1:15 på Gotland samarbetar de med externa driftoperatörer från Norrbys Fastighetsdrift för att samordna information i en digital tvilling.
– Det som tilltalar mig mest är att kunna se alla byggnader och plan, det underlättar när man ska hitta i fastigheten, säger Magnus Norrby, driftledare och ägare av Norrbys.
Fastighetsbolaget Vacse äger och förvaltar flera av Sveriges samhällsviktiga fastigheter med fokus på att stärka projekten ur ett hållbarhetsperspektiv.
– Vacse utvecklar ständigt fastigheterna för framtiden och ett steg i arbetet är att skapa digitala tvillingar. Med digitala tvillingar på plats hoppas vi kunna minska klimatpåverkan och öka kundnöjdheten, säger Elias Filén, kommersiell förvaltare på Vacse.
I samband med att Vacse införde en digital tvilling i fastigheten Visborg 1:15, har teamet på Norrbys Fastighetsdrift börjat använda den nya tekniken som ett verktyg i förvaltningen.
– Under systemuppsättning och driftsättning så har samarbetet fungerat bra och driftoperatören har varit med och påverkat utifrån ett långsiktigt perspektiv, säger Elias Filén.
Nyttor som digitala tvillingar bidrar till hos Vacse
Minskade transporter till fastigheten
Minskad administration
Proaktivt underhållsarbete
Bättre ärendehantering och återkoppling till hyresgästen
Förbättrat systematiskt brandskyddsarbete
Digital tvilling som verktyg i förvaltningen
Fastighetsdriften arbetar aktivt med att tillgängliggöra information i den digitala tvillingen, som både ger en visuell överblick av fastigheten, viktig teknik och olika processer.
– Vi kartlägger alla tekniska system och all information om systemet, med både bilder och dokument i tvillingen, för att snabbt kunna identifiera var de finns i byggnaderna, berättar Magnus Norrby.
Driften planerar och utför även det systematiska brandskyddsarbetet med stöd av platsbaserade kontrollpunkter och instruktioner i tvillingarna.
– Det gör det enklare för oss att följa upp SBA-arbetet där vi som fastighetsägare är ytterst ansvariga, säger Elias Filén.
"Det är lättare att göra en felanmälan från hyresgästens sida när de kan se och känna igen lokalen som de sitter i och enkelt markera ut den i ett rum. Framförallt har vi förbättrat vår hanteringstid, det är snabbare och känns säkrare."
Under våren kopplade de också på publik felanmälan, vilket gör att hyresgäster kan markera ut fel i en ritning, varpå felen automatiskt visas i den digitala tvillingen.
– Det funkar jättebra. Det är lättare att göra en felanmälan från hyresgästens sida när de kan se och känna igen lokalen som de sitter i och enkelt markera ut den i ett rum. Framförallt har vi förbättrat vår hanteringstid, det är snabbare och känns säkrare, säger Magnus Norrby.
Förbättrad kommunikation
Med närmare 20 år som egenföretagare inom fastighetsteknisk förvaltning har Magnus Norrby sett en enorm utveckling i branschen, särskilt när det kommer till digitala verktyg.
– Jag kom in precis då det började digitaliseras. Många av fastigheterna hade datastyrd ventilation och övervakning, men ingen central. Så det som jag har satsat mest på, och försökt få mina kunder att satsa på, är uppkoppling av system.
Han ser fördelar med att samla kunskap i tvillingarna, både för driften och för fastighetsägaren.
– Fastighetsägaren kan gå in och se hur många felanmälningar vi har fått den här månaden och om allt förebyggande underhåll har gjorts. Det gör att kommunikationen mellan oss blir ännu bättre, säger Magnus Norrby.
– Vyer är ett bra komplement till Vacses andra fastighetssystem och i min roll som kommersiell förvaltare så får jag en bättre insyn i fastigheten och pågående ärenden. Hyresgästerna är nöjda och driften kan enklare samordna insatser för att undvika onödiga transporter, avslutar Elias Filén på Vacse.