Hemsö fortsätter att utveckla sin digitala kopia av fastighetsbeståndet, som nu omfattar både byggnader och utemiljöer. Vi tog ett snack med Anna Ågren, digitaliseringsledare, och Anders Lahti, teknikutvecklare, för att få en bättre förståelse för hur digital kartläggning av utemiljöer möjliggör bättre planering och underhåll hos fastighetsbolaget.
– Det finns många vinningar i att ha utemiljöerna kartlagda i den digitala tvillingen, både för förvaltningen och för oss som bolag, säger Anders Lahti.
Hittills har totalt 261 av Hemsös byggnader digitaliserats i Vyers plattform (ca 1,3 miljoner kvadratmeter) som idag används av mer än 450 medarbetare i drift och förvaltning.
För tillfället fokuserar de bland annat på att utveckla de digitala kopiorna genom att kartlägga utomhusytor i fastigheterna, för att underlätta skötsel och underhåll av utemiljön.
– Det har varit ett önskemål från förvaltningen under lång tid. I vissa regioner har vi drönarbilder som kan omvandlas så att vi får in utomhusytorna direkt i den digitala tvillingen. Det vi saknar kan vi sedan själva markera ut i Vyer, berättar Anna Ågren.
Precision i upphandling och underhåll
Kartläggningen av utemiljöer är mer än bara en visuell överblick. Den ger fastighetsägare och förvaltare exakta siffror och detaljer om ytorna som underlättar vid upphandling och planering.
Vad är viktigt för er att känna till kopplat till utemiljöerna?
– Dels så är det viktigt för oss att kunna se kvadratmeter för att få en mer pricksäker prissättning om man ska upphandla en ny entreprenör för utemiljö. Sedan vill vi veta hur mycket yta av olika material det rör sig om, för de behöver olika typer av skötsel, säger Anna Ågren.
"Upphandlingar är dyra för förvaltningar att göra så att ha de här underlagen med kvadratmeter och ytskikt underlättar dialogen massor och sparar tid och pengar."
Hur bidrar detta till att effektivisera processer i förvaltningen?
– Att veta exakt hur många kvadratmeter hårdgjord yta eller gräsyta det är, kommer att minimera kostnaderna vid driftupphandlingar på utemiljö. Upphandlingar är dyra för förvaltningar att göra så att ha de här underlagen med kvadratmeter och ytskikt underlättar dialogen massor och sparar tid och pengar, säger Anders Lahti.
En annan praktisk fördel är möjligheten att snabbt uppdatera snöröjningskartor.
– Med den digitala tvillingen kan vi snabbt uppdatera var vi har olika underlag och ge tydliga instruktioner till de som ska snöröja. Det sparar både tid och resurser, tillägger Lahti.
Integration med underhållssystem
Hemsö arbetar också aktivt med att integrera den data som samlas i Vyers plattform med andra system för att få ut maximal nytta.
– Det är jätteviktigt att vi har koll på de här digitala tvillingarna i framtiden. Vyer blir vår samlingsplats för ritningar, komponenter och ytor, sedan kommer vi också att använda den datan i andra program och system på olika sätt, säger Anders Lahti.
Bland annat kopplas informationen till ett specialiserat underhållssystem i syfte att möjliggöra mer exakta beräkningar för framtida underhåll hos Hemsö.
– Vi får bättre underlag för underhållsplanering när vi vet exakt hur det ser ut och kan sätta ett tidsspann och en kostnad på arbeten som ska utföras. Om vi till exempel vet hur stor en asfaltsyta är, kan vi enkelt räkna ut vad det kommer att kosta att lägga om den om tio år, säger Anna Ågren.
– Den stora vinsten för oss som bolag är att vi kommer att bli datadrivna. Vi kommer kunna analysera data i vår datasjö på ett helt annorlunda sätt och kunna ta bra beslut baserad på rätt data, avslutar Anders Lahti.
Läs mer om Hemsös digitalisering Hemsös digitala resa från pilotprojekt till portföljnivå – räknar med att spara 50 kronor per kvadratmeter år 2030