top of page
Sök

Digitaliseringschefen om Hemsös proptech-satsning: "Jag tror mycket på användarvänlighet"

På fastighetsjätten Hemsö betonas vikten av att inte digitalisera bara för sakens skull, utan alltid se till hur lösningen kan vara till nytta och skapa värde för verksamheten. Det nya pilotprojektet med Vyer, där digitala tvillingar tas fram för att användas i drift och förvaltning, är inget undantag.

– Jag tror mycket på användarvänlighet. Det skapar engagemang och nyttor i vardagen, säger Fredrik Hörnsten, digitaliseringschef på Hemsö sedan i våras.



Den analoga fastighetsbranschen genomgår en digital transformation. Enligt Fredrik Hörnsten kommer 2021 att bli ett händelserikt år för Hemsö. Många av de kommande digitala satsningarna kretsar kring att effektivisera bolagets informationshantering från idé till förvaltning.


– Det bubblar hos fastighetsbolagen. I vissa fall är det så pass icke-digitaliserat att man har ritningar på papper. Nu vill alla greppa tag i digitaliseringen och det går att göra väldigt mycket, det är därför det är så kul att jobba med Hemsö, säger Fredrik Hörnsten.


Projektöversikt (Digitala tvillingar Hemsö/Vyer)

Pilotprojektet inleddes i slutet av november och pågår fram till juni 2021. Vyer tar fram digitala tvillingar till fem äldrebeoenden i södra Sverige. Utvalda medarbetare från Hemsös drift och förvaltning får aktivt testa på hur deras arbete kan effektiviseras med tillgång till digitala verktyg för information och kommunikation på Vyer-plattformen. Arbetet kommer att resultera i en mall för hur Hemsö kan massproducera smarta kartor för hela sitt bestånd.

Så jobbar Hemsö för att ligga i framkant

För att driva digitaliseringen framåt anlitar han gärna innovativa startupbolag.


– Det finns stora traditionella aktörer som erbjuder tjänster, men då har de ofta en äldre produkt i bakgrunden. Att arbeta med nya hungriga bolag som fokuserar på en frågeställning och vill knäcka den idén är en strategi för att kunna ligga i framkant.


Men att välja rätt i djungeln av teknik och nystartade bolag kan vara något av en utmaning.


– Eftersom digitaliseringen är i ett relativt tidigt skede råder det nybyggaranda, många bolag i proptechbranschen kommer säkert att komma och gå. Det gäller att hålla ögonen på vilken teknik man ska satsa på och vilka bolag man tror på för att försöka få något långsiktigt.


Hur väl man sedan lyckas förankra den nya tekniken, något som kan innefatta att förändra hur en hel organisation jobbar, är också en avgörande framgångsfaktor, menar digitaliseringschefen.


– Vi måste vilja använda tekniken och nyttja den, annars blir det värdelöst.


Han lyfter en utbredd problematik hos många befintliga fastighetssystem, nämligen att information snabbt blir utdaterad om processen att uppdatera är krånglig.


Tekniken måste var enkel att använda

Användbarhet, användarundersökningar och designtänk spelar därmed en central roll på Hemsö, något Fredrik Hörnsten tagit med sig från sina många år som konsult med digitaliseringsfokus utanför fastighetsbranschen .


– Jag har alltid drivits av kraften av teknik och design i en vågskål och jag tror på att jobba med piloter i mindre format för att skapa engagemang som får växa sig större från golvet, säger han.


Ett exempel är pilotprojektet med Vyer som omfattar fem äldreboenden i södra Sverige, vars personal är först ut på Hemsö att börja arbeta med digitala tvillingar i drift och förvaltning.


– Förändring måste ske genom att folk får vara med och klämma och känna och resonera. Vyer kvalade in på användbarheten och användarvänligheten. Google Maps-tänket med smarta kartor för fastigheter tror jag är enkelt att ta till sig, säger Fredrik Hörnsten.


Nils Berglund, vd på Vyer, ser fram emot att vara en del av Hemsös digitalisering.


– Med ett drivet team av kunnig drift- och förvaltningspersonal har Hemsö alla förutsättningar att snabbt komma in i ett digitalt arbetsflöde, säger han.


Effektiv drift och förvaltning med digitala verktyg

Redan nu är pilotgruppen i Vyer-projektet aktiv i insamlingen av tidigare utspridd byggnadsinformation till de virtuella 3D-kopiorna av fastigheterna som finns tillgängliga på en digital plattform.


– Genom att samla informationen i digitala tvillingar hoppas vi kunna minska tiden som går åt till att söka och verifiera information, pricka mer rätt i beslut och samarbeta bättre, säger Fredrik Hörnsten och fortsätter;


– Fokus ligger på hur vi kan skapa nytta i vardagen, inte att det är ett häftigt system där vi kan spara all data som jag kan visa upp för ledningsgrupper. Våra medarbetare ska känna att de får ett värde av det digitala – då kan vi ta hand om våra fastigheter på ett bättre sätt.


Vyers & Hemsös samverkansmål

Effektivisera sökandet efter information: Samla och strukturera relevant byggnadsinformation i digitala tvillingar för visuell igenkännbarhet för på plats-personal

Förenkla verifieringen av information: Möjlighet att se när och vem som har lagt till information

Öka medarbetarnas förmåga att fatta rätt beslut snabbt: Med tillgång till pålitlig information → säkerställs med användarvänliga verktyg som skapar incitament och gör det enkelt för personal att alltid hålla den uppdaterad 

Ökad kundnöjdhet: Bättre underlag → ökad förmåga att fatta beslut → snabbare respons

Bättre samarbete: Digitala verktyg för att enkelt kommunicera kring information och ärenden
bottom of page