top of page
Sök

Fastighetskonsulten om branschens digitalisering: “Styrning och engagemang från ledning är viktigt"

Fler fastighetsägare satsar på att effektivisera sin verksamhet med digitala tvillingar. Fastighetskonsulten Kim Hesselius har det senaste året arbetat aktivt med att kartlägga information i digitala tvillingar i Vyer. Här delar han med sig av sina tankar om digital förvaltning och vad han tror krävs för att lyckas med transformationsarbetet.

Kim Hesselius, fastighetskonsult och användare av Vyer.
Kim Hesselius, fastighetskonsult och användare av Vyer. Foto: Sandra Eriksson / Vyer

– Jag tror att styrning och engagemang från ledning är viktigt. Sedan måste vi se nytta och känna oss stolta över det vi gör. För mig är det en ledarskapsfråga, säger Kim Hesselius.


Kim driver egen konsultfirma och har lång erfarenhet från branschen både som fastighetschef och underhållsingenjör med ansvar för allt från budget, projekt, investering och personal till underhåll, statusbesiktningar och efterlevnadskrav.


Begäran av ändring i ritning i Vyer.
Begäran av ändring i ritning i Vyer.

Det senaste året har han varit delaktig i att kartlägga komponenter och verifiera ritningsunderlag i Vyer, som underentreprenör åt ett fastighetsbolag med digitala tvillingar.


– Digitala ritningar hade jag inte stött på förrän jag började jobba i Vyer. Jag tycker att tekniken är jättebra, det var ett nytt sätt att titta på ritningar. För fastighetsägare som har stora eller många fastigheter så är det ett suveränt verktyg, säger Kim Hesselius.


– Jag har varit runt på drygt 70 fastigheter och är inne och fixar lite varje dag, det är väldigt smidigt att kartlägga information och det går fort att få ritningarna uppdaterade när jag rapporterar in ändringar, fortsätter han.


Så kan fastighetsägare skapa förutsättningar för att tekniken ska användas

Under sina år i branschen har han jobbat i mängder av olika digitala system. Han betonar vikten av att inte fastna i styrdokument, utan också se till att få in arbetssätt och rutiner för regelbunden användning i drift och förvaltning för att se nyttorna med tekniken.


– Du kan ha hur många styrdokument och processer som helst, men de är aldrig bättre än vad utförandet är. Om ingen följer upp och uppdaterar informationen så är man tillbaka på noll igen.

Växande mängd uppdaterad fastighetsdata till följd av kollektiv insats från drift och förvaltning. Graf: app.vyer.com

Kim Hesselius lyfter fram flera faktorer som han ser som viktiga för att ett digitalt system ska få fotfäste, från valet av teknisk lösning till praktiska förutsättningar.


– Systemet behöver vara användarvänligt och ge ett visst värde direkt. Sedan måste man också få tillgång till rätt arbetsutrustning för att enkelt kunna använda det.


Han tror även att de som leder digitaliseringen har stora möjligheter att påverka engagemanget hos medarbetarna genom tidig förankring och styrning.


– Först och främst så tror jag att det ska presenteras bra, tekniker ska få titta, lära, klämma och känna. Sedan måste det verkligen komma ut i organisationen att vi ska jobba i det här.


“Jobbar man smart får man mer tid över till annat”

Kim Hesselius nämner också att en del kan känna oro kring ny teknik, som kan minskas genom att kommunicera öppet kring vad teknikförändringarna innebär och skapa en stödjande miljö.


– Jag tror att digitaliseringen är bra för branschen. Det finns en del som är oroliga för att den ska ta jobb, men folk kommer alltid behövas, det handlar mer om att effektivisera. Digitaliseringen skapar ju också nya arbetstillfällen, det ska man inte glömma bort, säger han.


Han har sett hur rollerna i drift och förvaltning förändras i takt med teknikens utveckling genom åren och de möjligheter som finns för att spara tid, pengar och miljö.


– Som drifttekniker och fastighetstekniker går det mer åt att du ska ha mycket datakunskap och kunna hantera systemen. Förebyggande underhåll sker i större grad digitalt, då fler system kopplas upp mot en dataundercentral handlar det mer om att övervaka och styra systemen på distans och spara in på transporter. Behöver något åtgärdas på plats ringer du en underentreprenör.


– Teknik är kul, det utvecklas hela tiden. Vi är också skapta för att utvecklas – och jobbar man smart får man mer tid över till annat, avslutar Kim Hesselius.


Comments


bottom of page