top of page
Sök

Hebas fastighetstekniker: "Med digitala tvillingar förvaltar vi kompetens och ökar vår effektivitet"



Fastighetsbolaget Heba genomgår en digital transformation. De senaste månaderna har de implementerat digitala tvillingar från Vyer för hela beståndet och introducerat fler medarbetare till plattformen som ska hjälpa dem att spara tid, pengar och miljö i drift och förvaltning.

– Att få påminnelser om planerat underhåll kommer att underlätta mitt arbete enormt. Visionen på sikt är att systemet ska kunna berätta för oss när något är fel i våra fastigheter, säger Fredrik Melander, fastighetstekniker på Heba.


Efter ett lyckat pilotprojekt där Heba provade på att samordna information i digitala tvillingar valde fastighetsägaren att skala upp satsningen till samtliga fastigheter. Sedan i höstas har ritningar, motsvarande 290 000 kvadratmeter, moderniserats och 3D-modeller har publicerats i Vyers webbapp.


Underlättar planeringen och utförandet av underhåll


Fredrik Melander, fastighetstekniker på Heba, är en av de medarbetare som ansvarar för att driva bolagets digitalisering framåt. Det senaste halvåret har han kartlagt en mängd komponenter och uppdrag i de interaktiva kartorna, som på sikt kommer att hjälpa organisationen att sköta sitt arbete mer effektivt. Bland annat har han lagt till information som ska förenkla vid byten av passersystemens backupbatterier.


– Om det blir strömavbrott i en fastighet så är det de batterierna som ser till att hyresgästerna ändå kan komma in i portarna och ta sig runt i fastigheterna. Nu har jag kartlagt var centralerna sitter, var backupbatterierna sitter, vilken typ av batteri det är och när de behöver bytas ut i de olika fastigheterna. Så då får jag ett mail och en påminnelse i appen när det är dags och kan lägga en beställning istället för att jag ska komma ihåg det själv och behöva gå igenom en Excel-lista, förklarar han.


Digitalisering och tillgängliggörande av kompetens


Medarbetarna har även kartlagt skyddsrum, brandlarmscentraler, brandlarm, sprinkleranläggningar, vattenavstängning, samt de tuber med nycklar som Hebas medarbetare, externa entreprenörer och jour använder om de behöver ta sig in i fastigheten för att till exempel stänga av ett eventuellt läckage.


– Teknikerna håller på för fullt och springer runt och tar bilder och lägger upp.

Genom att samla in och tillgängliggöra information, som annars är låst till enskilda medarbetare, i ett gemensamt system minskar organisationens sårbarhet vid frånvaro under semester, sjukdom eller vid byte av personal. Dessutom minskar stressen för individen.


– När jag går eller någon av våra tekniker eller förvaltare går hem om dagen, blir sjuk eller tar semester, så tar vi med oss kunskapen om var alla saker sitter. Det är sådan information som vi har i huvudet som man vill ha digitalt så att någon annan enkelt kan ta över, säger Fredrik Melander.


Virtuella byggnadsbesök – kontrollera information på distans


Den digitala transformationen handlar både om att göra information lättåtkomlig och att förändra arbetssätt. Med digitala tvillingar kan de se verkliga förhållanden i byggnaderna från mobilen eller en dator på kontoret och spara in på bilresor.


– Vi ska inte behöva leta i tusen Excelblad eller pärmar för att kunna hitta var något sitter, när vi snabbt och enkelt kan söka fram det i Vyer. Vi har redan fått användning för det. När vi hade ett vattenläckage och rörmokaren på distans ville veta vad som fanns i lägenheten ovanför kunde vi gå in och se att det låg ett kök och ett badrum precis ovanför och förstå att vattnet kom därifrån. Sådant sparar ju jättemycket tid, istället för att han ska behöva åka ut och titta eller leta upp någon gammal ritning.


Visionen är att systemet ska kunna berätta för Hebas medarbetare när något gått sönder, som ett led i detta vill man på sikt börja koppla på sensordata, för att även kunna se exempelvis temperaturer.


– Om vi till exempel noterar att det är väldigt kallt i porten, så kan vi se att det är dörrautomatiken som har strulat och att den står öppen hela tiden. Vi strävar efter att kunna lista ut vad felet är innan vi åker ut, för att kunna ta med oss rätt grejer direkt.


bottom of page