top of page
Sök

Mälarenergis tekniska förvaltare: "Allt det här går ut på att underlätta arbetet för oss själva"

Infraservicebolaget Mälarenergi förvaltar närmare 40 000 kvm byggnadsyta. Under våren har de börjat använda Vyers plattform för digitala 3D-ritningar och hantering av felanmälan för en av fastigheterna som de har hand om.

– Det är jättebra att få en överblick för var i huset problemet sitter, säger Stefan Wahlby, teknisk förvaltare.

Införandet av det nya systemet är en del av ett större pilotprojekt som fastighetsbolaget Mimer har inlett där fokus ligger på att modernisera ritningsunderlag genom omvandling till 3D-ritningar för ett större antal fastigheter.


Den 20 000 kvadratmeter stora kontorsfastigheten Navet saknade dessutom en smart digital lösning för att hantera ärenden, men har nu börjat använda Vyer-plattformen för detta.


– Förra året, när huset var nyinflyttat, fick vi in 500 felanmälningar bara för Navet. Då samlade vi allt i en Excel-fil, så det blev rätt tungt, berättar Stefan Wahlby som är teknisk förvaltare på Mälarenergi som sköter förvaltningen i huset.


Med det nya systemet registreras felanmälningar istället i 3D-ritningarna, som fungerar som digitala kartor över inomhus- och utomhusmiljöer. Precis som i traditionella system går ärendena att sortera i en tabellvy, men utöver det får drift och förvaltning även en visuell överblick över var i byggnaden som åtgärderna ska utföras med kartorna.


– Det är så otroligt mycket små skrymslen så det finns en del entreprenörer som behöver ledsagare för att hitta runt och det är inte alltid så smidigt. Att kunna skicka dem en länk med en beskrivning av ärendet såväl som plats så att de enkelt kan hitta kommer att underlätta.


Plattformen gör det också möjligt att kommunicera med medarbetare och externa entreprenörer kring ärenden och åtgärder, i direkt anslutning till platsen eller utrustningen där det har rapporterats.


En viktig del av förändringsarbetet framöver handlar om att ändra vanor och rutiner internt, menar Stefan Wahlby.


– Om jag lägger in en felanmälan så får de ett mail och sedan har de kanske varit och tittat på det, istället för att ringa och säga att det här ska göras, så gäller det att alla börjar använda systemet.


Vilka effekter ser du att Vyer kommer att ha på drift och förvaltning av Navet?

– Allt det här går ut på att underlätta vårt arbete. Det är smidigt att kunna skicka iväg en felanmälan direkt till entreprenören som ska lösa något istället för att skriva ett mail. Kan hyresgästerna få automatisk återkoppling och följa sitt ärende kommer vi att spara tid.Comments


bottom of page