top of page
Sök

Så samarbetar teknikbolagen kring integrationer – med fokus på fastighetsägarnas behov

Uppdaterat: 5 feb.


Robert Wåhlin, verksamhetskonsult på WSP och Lennart Liberg, API-ansvarig på Vyer.


De senaste åren har flera proptechbolag växt fram med ambitionen om att hjälpa fastighetsägare att gå från analoga till digitala arbetssätt för att spara tid, pengar och miljö. Nu siktar många fastighetsägare på att etablera ett ekosystem av olika tjänster som kompletterar varandra, en verklighet som åstadkoms genom systemintegrationer. Ett exempel på detta är samarbetet mellan Vyer och DeDU som möjliggör felrapportering i interaktiva kartor.


För att förvalta och sköta en byggnad på ett hållbart sätt behöver information kunna flöda genom organisationen. Den växande proptechmarknaden erbjuder en mängd olika lösningar för att digitalisera fastighetsinformation och kommunikation.


– Som fastighetsägare har man fler valmöjligheter idag, man kan skräddarsy sin egen funktionsarsenal när plattformar pratar med varandra på ett sätt som de inte gjorde tidigare, säger Lennart Liberg, mjukvaruutvecklare och API-ansvarig på Vyer Technologies som utvecklar teknik för att 3D-kartlägga byggnader inifrån.


Bland andra har Vyer jobbat tillsammans med WSP som utvecklar DeDU, ett välkänt program för teknisk förvaltning, och tagit fram en lösning som låter systemen läsa in och ut data sinsemellan varandra för att berika användarupplevelsen för gemensamma kunder.


– En förutsättning för att fastighetsorganisationer ska kunna jobba i många system regelbundet utan att det blir för tidskrävande är att dessa integreras med varandra i den mån de överlappar. Då behöver medarbetare bara lägga till och uppdatera data på en plats för att den ska bli tillgänglig på flera platser, förklarar Lennart.


Samarbete mellan DeDU och Vyer – felrapportering i interaktiva kartor


– Jag tror att digitala tvillingar och proptechsamarbeten är delar av den naturliga utvecklingen. Inget enskilt system gör allting bäst utan kunderna ska enkelt kunna plocka de bästa bitarna från respektive system för att mätta sitt förvaltningsbehov, säger Robert Wåhlin på WSP.

Integrationen som bolagen har tagit fram gör att fel kan rapporteras in i DeDU med hjälp av Vyers interaktiva kartor. Det innebär att driftteknikern som ska utföra ärendet får tillgång till värdefull platsinformation som gör det enklare att hitta fram. Det möjliggör även för förvaltningspersonal att arbeta förebyggande och ta bättre beslut vid inköp utifrån statistik över vilken typ av utrustning som ofta blir felanmäld.


– Jag har tidigare jobbat som driftledare och drifttekniker, det största bekymret man har är att hitta dokumentation och rätt information. Genom att integrera ett ritningshanteringssystem i sitt ärendehanteringssystem sparar man många timmar, menar Robert.

Skapar nya värden för fastighetsägare genom integrationer av data


De flesta fastighetsägare har idag en rad system från olika leverantörer. Därför handlar en viktig del av digitaliseringsarbetet om att avgöra vilket system som ska användas till vad, samt att skapa kopplingar mellan dem.


– API-integrationer är enkla att göra när man jobbar åt samma håll. Samarbetet med WSP har varit väldigt smidigt. Det har varit kul att få komma på lösningar för hur en integration ska fungera tillsammans med deras utvecklare, säger Lennart.


När proptechbolagen fokuserar på att utveckla teknik inom olika nischer och sedan samverkar för att lagra, ajourhålla och dela information skapas nya värden för kunderna. Inledningsvis gäller det att identifiera vad som ska vara masterdata, var huvudpunkterna finns och hur de ska knytas samman.


– Se möjligheterna, var realistisk och börja smått. Identifiera vad som ger affärsvärde, tänk på slutanvändaren och lyft in data som förenklar för förvaltningen, rekommendar Lennart.Comments


bottom of page